Segelinsamlingen som startade 2020 gav mer än 100 000 kr och tillsammans med bidrag från Riksantikvarieämbetet kunde vi köpa in både nya gaffelsegel och ett nytt stortoppsegel. Även i år (2023) fortsätter vi med insamlingen med syftet på att köpa nya mastringar innan vårens påriggning och en ny klyvare för sommarens långsegling och Saltkråkan Race.

Sunbeam. (c) Magnus Andersson

Sunbeam seglar nu bättre än på minst 80 år, men det kan fortfarande bli bättre. De gamla mastringarna i trä som skall minska friktionen mot masten är trasiga sen många år och tillfälligt ersatta av repöglor. Detta gör att seglen är tyngre än nödvändigt att hissa. Med de nya seglen har Sunbeam mycket bättre balans i riggen men hon har fortfarande en tendens att vilja styra undan från vinden (fallgirig) vilket beror på att klyvaren är lite onödigt stor och dessutom säckig.

  • Mastringar i trä kan köpas från veteran-rig i Arendal. Priset för 15st 19″ ringar till stormasten och 10st 16″ ringar blir 16190 NOK  plus MOMS, tull och frakt.
  • En klyvare motsvarande på 32 m2, motsvarande orginalets ”klyvare n.o 2” i röd clipper canvas och semitraditionellt utförande kostar enligt offert 35 100 SEK + moms med 420g duk och 36600 SEK + MOMS i den något kraftigare 523g duken.

Målet för årets insamling är till att börja med köpa in mastringar till vårens påriggning och därefter beställa en ny klyvare till sommarens långsegling, eller åtminstone till höstens Saltkråkan Race.

Bidrag kan sättas in på Sunbeams Vänners bankkonto via Swish eller Postgirobetalning. Skänk minst 600 kr så får du en en Sunbeam t-shirt. Maila namn och adress till sunbeamsvanner@gmail.com, så skickar vi tröjan med posten.

PG: 49 19 62-7